Bokserinartun (8-vuotias) kysta oli muuttunut osittain paisemaiseksi turvotukseksi.
Tässä on vastaus tutkittavaksi lähetetystä kystaepiteelistä
Lausunto
Ihobiopsiat vulvan alueen muutoksista: Dermoepidermaaliliitoksen lymfo-plasmasoluinen tulehdus, epiteelin basaalisolukerroksen hydrooppinen degeneraatio, johon liittyy apoptoosia; suspekti mukokutaaninen pyoderma
Tutkitussa näytteessä todettiin nauhamainen tulehdusreaktio kutaanisen limakalvon ja limakalvonalaisen kudoksen liitoskohdassa. Tulehdus koostui pääosin lymfosyyteistä ja plasmasoluista, vähäisemmässä määrin histiosyyteistä. Peittävä epiteeli oli paksuuntunut ja yleisesti vaurioitunut ja vauriokohdissa on sero-sellulaarista rupimuodostusta. Akantolyyttisiä soluja ei todeta. Epiteelin basaalisolukerroksessa todettiin vakuolaarista degeneraatiota sekä yksittäisten epiteelisolujen apoptoosia ja apoptoottisten solujen lymfosytääristä satellitoosia. Muutokseeen liittyy melaniinipigmentin inkontinenssia sekä dermo-epidermaali-liitoksen artefaktuaalista pettämistä. Vauriokohdissa todetaan suppuratiivista tulehdusta.
Kommentti: Tämän tyyppinen tulehdusmuutos sopii immunopatologiseen tulehdukseen, ensisijaisesti mukokutaaniseen pyodermaan.
Mukokutaaninen pyoderma, on yleensä primaaristi steriiliä, mutta muutos voi infektoitua sekundaarisesti. Sen tarkkaa syytä ei tunneta ja tulehduksen takana on todennäköisesti useita eri etiologisia tekijöitä. Sitä pidetään yleensä syntymekanismeiltaan immunopatologisena. Tulehdusmuutoksia voi olla myös muualla ihon ja limakalvon rajalla. Mukokutaaninen pyoderma voi liittyä myös puolustusjärjestelmän häiriötilaan, harvemmin ruoka-aineintoleranssiin tai yliherkkyyteen. Merkittävin erotusdiagnoosi on histopatologisilta muutoksiltaan samankaltainen diskoidi lupus erythematosus (DLE).
Seppo Saari ELL, tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri